Bedwantsen bestrijden

Gepubliceerd op : 12.05.2023

Hoe ontwikkelen bedwantsen zich?

Om jezelf beter te beschermen tegen een besmetting en vooruitgang te boeken bij de behandeling tegen bedwantsen, is het beter om te weten hoe ze zich in onze huizen ontwikkelen. Ontdek de levenscyclus van een bedwants en hoe deze zo aanwezig is geworden in onze omgeving.

Wat is de levenscyclus van een bedwants?

Er zijn twee soorten bedwantsen in Frankrijk: Cimex lectularius en Cimex hemipterus. Maar beide soorten hebben dezelfde ontwikkelingscyclus.

De verschillende ontwikkelingsstadia van bedwantsen

Bedwantsen doorlopen verschillende ontwikkelingsstadia gedurende hun leven. Deze stadia omvatten eieren, nimfen en volwassenen. De eieren zijn meestal ovaal, witachtig van kleur en ongeveer 1 mm lang. Na het uitkomen verschijnen de nimfen, kleiner dan de volwassenen en transparant tot beige van kleur. Tijdens hun groei vervellen de nimfen voordat ze het volwassen stadium bereiken. Volwassenen zijn 4 tot 6 mm lang, roodbruin en hebben een karakteristieke platte ovale vorm.

De levensduur van een bedwants

De gemiddelde levensduur van een bedwants is afhankelijk van verschillende factoren, waaronder de omgevingstemperatuur en de beschikbaarheid van voedsel (menselijk bloed). Over het algemeen kan een bedwants enkele maanden tot meer dan een jaar leven. Bij een omgevingstemperatuur van 20 °C kan een volwassen bedwants tussen de 6 maanden en een jaar leven.

Vind het juiste matras!

Wat is de ontwikkeling van bedwantsen in huis?

De ontwikkeling van bedwantsen in huis is een belangrijk aspect om hun levenscyclus te begrijpen.

Wat zijn de oorzaken van een bedwantsenplaag?

Het collectieve expertrapport van Anses over bedwantsen (juli 2023) verklaart de toename van bedwantsplagen door verschillende factoren. De evolutie van levensstijlen die steeds nomadischer worden, consumptiepatronen die de aankoop van tweedehands goederen bevorderen en de toenemende resistentie van bedwantsen tegen insecticiden zijn bewezen oorzaken. Bedwantsen verspreiden zich voornamelijk door menselijke verplaatsingen. Reizigers, bezoekers of besmette voorwerpen, zoals bagage of kleding, zijn vaak verantwoordelijk voor de verspreiding van deze insecten van de ene plaats naar de andere. De aankoop van tweedehands artikelen, zoals meubels, matrassen of lakens, kan bedwantsen in een nieuwe woning introduceren.

Wat is de habitat van bedwantsen?

Van alle patiënten die door artsen in de PULI-studie van Inserm in 2020 werden onderzocht, vond de besmetting het vaakst (53%) plaats in de woning van de patiënt, en in een kwart van de gevallen in een collectieve accommodatie (hotel, huurwoning, enz.). Bedwantsen zijn nachtactieve insecten die zich verschuilen op donkere plaatsen dicht bij hun voedselbron: menselijk bloed. De plaats waar u ze het vaakst aantreft, is in beddengoed, matrassen, lakens en kussens.

Hoe verspreiden bedwantsen zich?

De PULI-studie van Inserm maakt het mogelijk om in 2020 een eerste overzicht te maken van de omvang van het fenomeen in Frankrijk. De incidentie van consulten in verband met bedwantsen toont aan dat de besmetting in de lente en zomer toeneemt als gevolg van de hogere temperaturen. Eenmaal geïntroduceerd in een nieuwe omgeving, vermenigvuldigen bedwantsen zich snel en besmetten ze andere delen van het huis. Bedwantsen kunnen zich via elektrische kabels en leidingen van de ene kamer naar de andere verspreiden, op zoek naar nieuwe voedselbronnen.