
Sport en slapen: wat is het verband tussen die twee?
Een goede gezondheid komt door regelmatige lichaamsbeweging. Maar kwaliteit is belangrijker dan kwantiteit. ’s Nachts ondergaat ons lichaam nog steeds de gevolgen van onze fysieke activiteit. Veel studies hebben aangetoond dat sport en slaap veel meer met elkaar verbonden zijn dan we dachten. Om de kwaliteit van uw slaap te verbeteren terwijl u uw sportfrequentie behoudt, volgt u onze tips.

Wat is het verband tussen sport en slaap?
Sporters zijn betere slapers. Sportactiviteiten helpen om beter te slapen. Maar het is niet zo eenvoudig. De duur van de sessie, de kwaliteit van de oefening en de frequentie van de sessies hebben een impact op onze nachtelijke gezondheid. Sporters die buitensporig veel sporten, zien hun slaap beïnvloed worden. Sport helpt stress te verminderen en verbetert de kwaliteit van uw slaap. Het veroorzaakt een hormonale stimulatie die helpt bij het in slaap vallen. Een zittend leven en een slechte levensstijl zullen slapeloosheid veroorzaken. Sport lijkt een goede oplossing tegen slaapstoornissen.

Hoe sport en slaap te combineren?
Als u een sportieve persoon bent en geen slaapproblemen wilt hebben als gevolg van uw training, volg dan onze gids om te begrijpen hoe u uw fysieke activiteit in alle rust kunt beoefenen.
Moet je slapen na het sporten?
Sport en slaap zijn twee activiteiten die van elkaar afhankelijk zijn. U heeft een bepaald aantal uren slaap nodig om alle energie terug te krijgen die u nodig heeft om de dag door te komen. Sport put het lichaam en de spieren uit. Als u moe bent na een intensieve sessie, is dat niets ongewoons. Profiteer van een kort dutje om weer op krachten te komen voor het einde van de dag. Als u 's avonds traint, wacht dan tot het einde van de dag om te gaan slapen. U hoeft geen krachten te herwinnen en u zult zien dat het beter is om 's avonds niet te sporten om beter te slapen.

Hoeveel sport moet je beoefenen om goed te slapen?
De duur van een sportsessie hangt af van het type activiteit en je energie. Om een sport te beoefenen terwijl je je slaap verbetert, luister naar je eigen lichamelijke gewaarwordingen. Afhankelijk van de sport, kun je uitgeput uit je sessie komen. Plan in dat geval een hersteltijd in. De correlatie tussen de hoeveelheid sport en de hoeveelheid endorfine is niet geschikt. Hoe meer je sport, hoe meer je last krijgt van slaapstoornissen. Vind zelf de hoeveelheid sport die bij je past.
Wanneer moet je sporten om beter te slapen?
Alle sporttrainers zeggen je om 's avonds geen sport te doen. Naast het feit dat sport het lichaam wakker maakt, verhoogt het je lichaamstemperatuur. Als je 's ochtends geen tijd hebt om te sporten, neem dan een koude douche voordat je naar bed gaat om je lichaamstemperatuur te verlagen. En als je per se 's avonds wilt sporten, kies dan voor een rustigere sport die je niet laat inslapen. Laat in ieder geval 2 tot 3 uur zitten tussen het einde van je sportsessie en het tijdstip van naar bed gaan.
Welke sporten beïnvloeden het in slaap vallen?
Hormonen hebben een directe invloed op onze gezondheid en meer specifiek op onze energie en slaap. Sport en lichaamsbeweging produceren endorfines of gelukshormonen. Regelmatige, goed gedoseerde lichaamsbeweging helpt dus om beter te slapen. Niet alle sporten hebben dit voordeel. Als u last heeft van slaapstoornissen, vindt u hier een lijst van sporten die u kunt beoefenen of vermijden om beter in slaap te vallen en slapeloosheid tegen te gaan.
Sporten om de voorkeur aan te geven voor een betere nachtrust
Als u last heeft van ernstige slapeloosheid of vaak 's nachts wakker wordt, kan het regelmatig beoefenen van deze sporten u helpen beter te slapen:
- hardlopen
- zwemmen
- fietsen
- sportief wandelen
- yoga
- krachttraining
Als u last heeft van slaapstoornissen, kies dan voor een duursport zoals hardlopen of zwemmen. Met yoga of krachttraining verbetert u uw biologische klok, waardoor u 's nachts sneller in slaap valt.
Sporten die het inslapen vertragen
Omgekeerd zijn sommige sportactiviteiten af te raden als u goed wilt slapen:
- HIIT
- balspelen
- alle tactische en competitieve activiteiten zoals voetbal in clubverband
Als u een liefhebber bent van deze extreme sporten, kies dan voor een ontspanningsroutine na het sporten om het evenwicht te herstellen. U kunt stretchoefeningen doen of mindfulness meditatie beoefenen om tot rust te komen met eenvoudige ademhalingsoefeningen. Om beter te slapen, doe aan sport, maar niet te veel. En als u ondanks uw inspanningen nog steeds last heeft van slaapstoornissen, controleer dan of uw omgeving bevorderlijk is voor het inslapen. Is uw matras comfortabel? Is uw bed van goede kwaliteit? Andere factoren kunnen ook een rol spelen bij de slaap.