
Wanneer is het tijd voor een nieuwe bedbodem?
De bedbodem is zowat de ruggengraat van je bed. Is het al lang geleden dat je je bed nog eens onder de loep hebt genomen? Dan is het misschien hoog tijd dat je ook je bedbodem controleert. We geven je graag enkele tips om te weten wanneer je een nieuwe nodig hebt.

Wat is de levensduur van uw bedbodem?
Net als het matras, slijt ook de bedbodem met de tijd. Ontdek hoe lang u gemiddeld uw bedbodem kunt behouden onder optimale onderhoudsomstandigheden.
De levensduur volgens het type bedbodem
Een kwaliteitsmatras heeft een gemiddelde levensduur van 10 jaar. In tegenstelling tot matrassen hebben niet alle bedbodems een gelijkwaardige levensduur.
De houten lattenbodem behoort tot de meest duurzame bedbodems. Hij slijt niet voor 15 of 20 jaar. De boxspring is minder duurzaam dan de houten lattenbodem. Hij zal zijn comfort behouden tussen 7 en maximaal 10 jaar voordat er een inzakking ontstaat.

(copy 1)
De levensduur van een boxspring volgens het type slaap
Natuurlijk zijn deze tijdsduren slechts een indicator, omdat u uw boxspring moet vervangen op basis van andere criteria.
Afhankelijk van uw lichaamsbouw zult u sneller of langzamer uw boxspring moeten vervangen. Hoe meer druk er op de boxspring staat, hoe meer het comfort ervan zal worden beïnvloed door het inzakken van de structuur.
Als u een goedkope boxspring heeft gekocht, is het mogelijk dat deze niet van voldoende kwaliteit is om u op lange termijn optimaal comfort te bieden. Geef de voorkeur aan een bed met een iets hogere prijs om vroegtijdige slijtage van uw boxspring te voorkomen.
Zorg goed voor uw bed en boxspring! U kunt het langer in goede staat houden. Maak het regelmatig schoon en verplaats het voorzichtig tijdens uw verhuizingen.
Het belangrijkste slijtagecriterium is noodzakelijkerwijs het gebruiksniveau van de boxspring. Als u een logeerbed of een dagelijkse slaapplaats heeft, slijt de boxspring niet met dezelfde snelheid. Hoe meer u in uw beddengoed slaapt, hoe meer comfort het verliest.

Wat is de staat van uw bedbodem?
Er zijn tekenen die niet bedriegen! Leer de elementen herkennen die bewijzen dat uw boxspring vervangen moet worden.
Inzakking en zichtbare slijtage van uw boxspring
Verschillende zichtbare tekenen kunnen u waarschuwen voor de algemene staat van uw boxspring:
- De latten en veren zijn vervormd. De latten buigen of scheuren, terwijl de veren ongelijk lijken door hun spanningsverlies.
- Uw boxspring maakt geluid. Gekraak en gepiep zijn tekenen van slijtage van de interne mechanismen.
- Als u een gestoffeerde boxspring heeft, kan de stof beschadigd zijn.
Ongemak en pijn tijdens uw slaap
Soms is de slijtage van de boxspring niet zichtbaar met het blote oog, maar heeft het invloed op de kwaliteit van uw slaap.
Houd rekening met het ongemak en de pijn die u 's nachts ervaart. Heeft u pijn in uw rug, schouders of nek? Word je regelmatig wakker met een gevoel van ongemak?
Het is niet altijd duidelijk of het ongemak tijdens de nacht te wijten is aan de matras of de boxspring. Wees alert op de pijn die u ervaart om onderscheid te maken. Net als een matras kan een boxspring van slechte kwaliteit op de lange termijn ernstige slaapstoornissen veroorzaken, zoals slapeloosheid of frequent wakker worden.
Tips voor het kiezen en kopen van een nieuwe bedbodem
U weet dat uw bedbodem niet meer in goede staat is en u moet deze vervangen door een nieuw model dat beter aan uw behoeften voldoet? Ontdek onze tips om de juiste aankoop te doen.
Elk type bedbodem heeft zijn voordelen. De lattenbodem is luchtig en flexibel, hij past perfect bij schuimmatrassen of latexmatrassen. Voor een stevigere ondersteuning kiest u best voor een gestoffeerde bedbodem die perfect samengaat met een matras met pocketveren.
Ongeacht het type bedbodem, u hebt de keuze uit een breed scala aan prijzen. Hoe meer kwaliteit u zoekt, hoe hoger de prijs zal zijn, maar hoe duurzamer uw bedbodem zal zijn.