Wetenschap en scherm

Gepubliceerd op : 12.01.2024

Heeft blauw licht een echte impact op onze slaap?

Blauw licht, met name uitgestraald door de schermen van onze smartphones en andere elektronische apparaten, overspoelt dag en nacht ons dagelijks leven. Onze ogen worden bijzonder blootgesteld aan deze golf van het lichtspectrum, wat zorgen baart over de effecten ervan op onze gezondheid.

Wetenschappelijke studies hebben de invloed ervan op de productie van melatonine aangetoond, waardoor onze slaap wordt verstoord. Wat zijn de resultaten van brillen met speciale glazen, een behandeling om deze schadelijke effecten tegen te gaan, vooral bij kinderen? Hoe kunnen we een verkwikkende slaap terugvinden in ons bed zonder te worden beïnvloed door blauw licht?

Begrijpen hoe blauw licht de slaap beïnvloedt

Laten we het effect van blauw licht op onze slaap verkennen door de oorsprong ervan te onderzoeken, de impact op onze biologische klok en de mogelijke mechanismen die aan deze interactie ten grondslag liggen.

Wat is blauw licht?

Blauw licht maakt deel uit van het zichtbare lichtspectrum, bestaande uit korte golflengten met een hoge energie. We worden zowel natuurlijk aan dit licht blootgesteld, dankzij de zon, als kunstmatig, via de schermen van onze smartphones, computers en andere elektronische apparaten.

Hoe beïnvloedt blauw licht onze biologische klok?

Blauw licht speelt een cruciale rol bij de regulering van onze biologische klok, voornamelijk door de productie van melatonine te beïnvloeden. Dit hormoon, dat wordt afgescheiden door de pijnappelklier in de hersenen, speelt een sleutelrol bij de regulering van de slaap door ons lichaam te laten weten dat het tijd is om te rusten. Wanneer we worden blootgesteld aan blauw licht, vooral 's nachts, wordt onze melatonineproductie verstoord, wat leidt tot moeilijkheden bij het in slaap vallen.

Potentiële mechanismen van de impact van blauw licht op de slaap

Er liggen verschillende mechanismen ten grondslag aan de impact van blauw licht op onze slaap. Wanneer blauw licht onze ogen binnendringt, stimuleert het de lichtgevoelige cellen in het netvlies, die vervolgens signalen naar de hersenen sturen om de biologische klok te reguleren. Langdurige blootstelling aan blauw licht, vooral 's nachts, kan daarom ons circadiaan ritme verstoren, wat leidt tot slaapproblemen en mogelijk onze algehele gezondheid beïnvloedt.

Overzicht van wetenschappelijke studies over het effect van blauw licht op de slaap

Hier is een samenvatting van twee wetenschappelijke studies die de gevolgen van blauw licht op de slaap in vraag stellen.

Studies over blootstelling aan blauw licht voor het slapengaan

Volgens een studie gepubliceerd in september 2022 in het tijdschrift Médecine du Sommeil, kan een lage blootstelling aan natuurlijk buitenlicht en een hoge blootstelling aan schermen de slaap en de circadiane ritmes verstoren. Tijdens de eerste lockdown in Frankrijk, observeerden onderzoekers gedragsveranderingen bij kinderen van 8 tot 9 jaar oud. Een toename van de slaapduur werd vastgesteld bij 35,4% van hen, terwijl 12,1% een afname van hun slaapduur zag. De resultaten wijzen op een verband tussen de toename van schermtijd en een afname van de slaapduur bij kinderen, wat het belang aantoont van het beperken van de blootstelling aan schermen voor een betere slaap.

(Bron: Relations entre usage des écrans, exposition à la lumière naturelle et sommeil chez les enfants en France pendant le premier confinement consécutif à l'épidémie SARS-CoV-2 - 19 sept. 2022. Médecine du Sommeil)

De effecten van kunstmatig blauw licht in de nachtelijke omgeving

Gepubliceerd in oktober 2016 in het Journal of Physiology-Paris, benadrukt een studie de gezondheidsrisico's voor adolescenten die verband houden met hun overmatig gebruik van elektronische media (computers, smartphones, spelconsoles). De slaap van adolescenten wordt onregelmatig en verkort vanwege vroege schooltijden en blootstelling aan schermen die blauw licht uitstralen. Dit leidt tot vermoeidheid, slaperigheid overdag, gedragsproblemen en slechte schoolprestaties. In de studie worden aanbevelingen gedaan om dit probleem van de volksgezondheid aan te pakken, aangezien veel adolescenten een verstoring van hun interne klok ervaren als gevolg van hun permanente sociale jetlag.

(Bron: Disruption of adolescents' circadian clock: The vicious circle of media use, exposure to light at night, sleep loss and risk behaviors - oktober 2016 - Journal of Physiology-Paris)