
Slaapverlamming: wat is het?
Slaap is essentieel voor een goede gezondheid… Maar toch, deze onmisbare herstelperiode voor de mens kan soms worden verstoord. Slaapproblemen zijn talrijk, en sommige zijn moeilijker te beheersen dan andere… Dat geldt vooral voor slaapverlamming. Deze aandoening wordt vaak als beangstigend ervaren, en terecht: wanneer dit optreedt, wordt de slapende persoon wakker maar kan hij of zij zich niet meer bewegen. De persoon voelt zich als het ware vastgeklonken, zonder controle over het lichaam. Wil je meer weten over slaapverlamming? Wat zijn de symptomen van deze aandoening? Kan deze slaapstoornis behandeld worden met een geschikte therapie? Wie kun je raadplegen over dit fenomeen? Als je meer wilt weten over dit onderwerp, ben je hier aan het juiste adres.

Wat is slaapverlamming?
Het is moeilijk om je deze situatie voor te stellen als je het nooit hebt meegemaakt... De slaper is ondergedompeld in zijn slaapcyclus en wordt wakker, maar is niet in staat om te bewegen of te praten. Deze situatie wordt slaapverlamming genoemd. Deze aandoening valt in de categorie van parasomnieën. Dit is een groep van specifieke aandoeningen van slaapstoornissen. Wanneer het individu zich in deze staat van verlamming bevindt, heeft hij geen controle meer over zijn eigen lichaam. Het is belangrijk te weten dat deze toestand enkele seconden... of enkele minuten kan duren! Slaapverlamming kan optreden tijdens de inslaapfase of kort voor de ontwakingsfase, d.w.z. tijdens de REM-slaap, wanneer de slaper droomt! Naast het onvermogen om te bewegen, kan het individu ook last hebben van hallucinaties.
Wat zijn de symptomen van slaapverlamming?
Het scenario is vaak beangstigend en brengt degene die het vanuit zijn bed meemaakt in een toestand van stress. Je zou bijna kunnen zeggen dat het een nachtmerrie is terwijl je wakker bent... Maar wat gebeurt er echt in deze situatie? Wanneer een persoon een episode van slaapverlamming doormaakt, wordt hij geconfronteerd met tal van symptomen. Over het algemeen heeft de slaper het gevoel gevangen te zitten in zijn lichaam. Hij is zich bewust van wat er met hem gebeurt, maar kan niet handelen. Hij is niet in staat om te praten of te bewegen, maar hij kan wel ademhalen en zijn ogen bewegen. Waarom? Omdat op spierniveau de ademhalings- en oogspieren wel actief zijn. Het individu kan ook andere symptomen ervaren, zoals een ongemakkelijk gevoel, het gevoel verstikt te worden of bekeken te worden, angst... Maar de slaper kan ook het slachtoffer worden van auditieve, visuele of kinesthetische hallucinaties!
Slaapverlamming: is het een gevaarlijke aandoening?
Stress, angst, paniek... Deze parasomnia is niet gemakkelijk te beheersen in het dagelijks leven. Toch is het belangrijk te weten dat deze onaangename ervaring niet gevaarlijk is voor de gezondheid. Bovendien zou een groot deel van de bevolking, met name adolescenten en jongvolwassenen, een dergelijke episode meemaken of al hebben meegemaakt. Hoewel het beangstigend kan zijn, is het dus een vrij veel voorkomende aandoening!
Wat te doen bij slaapproblemen?
Hoe reageren bij slaapverlamming? In werkelijkheid heeft de slaper zeer weinig opties. De betrokkene kan zich niet bewegen. Hij kan, zo goed en zo kwaad als het gaat, proberen te vechten door te proberen op te staan, maar hij zal het waarschijnlijk snel opgeven... De beste oplossing is dus om te wachten tot het voorbij is, totdat de slaper de controle over zijn lichaam terugkrijgt.
Hoe slaapverlamming behandelen?
Zoals eerder vermeld, is slaapverlamming een onschuldige aandoening... Maar deze aandoening kan de slaper echt hinderen en een echte bron van angst zijn! Daarom is het mogelijk om uw huisarts te raadplegen om doorverwezen te worden naar een slaapspecialist als het probleem aanhoudt. Deze professional zal proberen deze episodes te analyseren en de oorzaken en factoren van de verlamming te vinden, hij zal de patiënt ook kunnen doorverwijzen naar aangepaste behandelingen... Begrijpen waar de verlamming vandaan komt, maakt het vaak mogelijk er een einde aan te maken. Tijdens een nacht zijn sommige ervaringen meer ontregelend dan andere... Dit is het geval bij slaapverlamming. Deze aandoening, die niet gevaarlijk is voor de gezondheid, kan moeilijk te beheren zijn. Gelukkig is deze situatie vaak van voorbijgaande aard. Naar bed gaan wordt vaak weer een normaal en aangenaam moment voor de persoon die erdoorheen moest!