Wetenschap en slaap

Gepubliceerd op : 03.05.2024

Wat is diepe slaap?

De nacht is het moment waarop ieder individu herstelt door te slapen. Het lichaam en de hersenen laden hun batterijen weer op. Tijdens de slaap doorloopt de slaper meerdere cycli en fasen! Elke nacht ervaart elk mens namelijk verschillende slaapcycli, die op hun beurt uit verschillende fasen bestaan. De diepe slaap is een van deze fasen. Het is een zeer belangrijke fase die zorgt voor een goede slaapkwaliteit en een echt herstellende rust! Wilt u meer weten over diepe slaap? Dan bent u hier aan het juiste adres. Hier vindt u alles wat u moet weten over dit onderwerp!

Wat is diepe slaap?

Elke nacht vliegt de slaper naar het land van de dromen en wisselt tussen verschillende slaapfasen. De verschillende fasen vormen cycli. In één nacht doorloopt een individu gemiddeld 4 tot 6 slaapcycli. Het is belangrijk om te weten dat elke fase van een cyclus belangrijk is en een specifieke rol speelt. Diepe slaap is een van deze fasen. Dit stadium vindt plaats tussen "lichte trage slaap" en "paradoxale slaap". Het is het 3e stadium van trage slaap. Deze fase treedt op tussen een overgangsperiode tussen waken en slapen. Waarom is deze stap erg belangrijk voor de slaper? Simpelweg omdat de slaper in een staat van diepe slaap komt, waarbij het lichaam volledig in rustmodus gaat om diep te herstellen. Het is tijdens deze fase dat de slaper het moeilijkst wakker te maken is. De spieren zijn ontspannen en het lichaam laadt zichzelf op.

Wat gebeurt er met de hersenactiviteit tijdens de diepe slaap?

Tijdens de nacht, en meer specifiek wanneer de slaper zich in een toestand van diepe slaap bevindt, functioneert de hersenactiviteit op een lager pitje. De hersengolven zijn dan trager dan tijdens de andere slaapfasen. Externe signalen zoals licht of geluid worden minder waarneembaar voor de slaper. Het is dan moeilijker om uit deze toestand te komen. Diepe slaap duurt gemiddeld in totaal tussen de 1,5 en 2 uur voor elke volwassene.

Waarom is diepe slaap het meest verkwikkend?

Diepe slaap is, zoals de naam al aangeeft, het meest intens als het gaat om herstel. Wanneer een persoon een nacht niet slaapt of zeer weinig slaapt, zal hij een grotere vermoeidheid en slaperigheid overdag ervaren... De volgende nacht zal de diepe slaap hem in staat stellen te herstellen. Diepe slaap herstelt het lichaam en zorgt voor de gezondheid van de slaper. Het is ook belangrijk te weten dat het lichaam en de hersenen vele acties uitvoeren tijdens deze fase. Verschillende studies hebben aangetoond dat diepe slaap de hersenen in staat stelt de informatie en herinneringen die gedurende de dag zijn opgenomen te sorteren en te filteren. Het geheugen wordt dan geconsolideerd. Maar dat is niet alles. Het is ook tijdens deze fase dat de hersenen worden "schoongemaakt". Afvalstoffen en gifstoffen worden uit het lichaam verwijderd. Diepe slaap speelt ook een rol bij de groei door de afscheiding van hormonen, vooral bij kinderen. Ten slotte helpt diepe slaap bij de ontwikkeling van de afweermechanismen van het lichaam.

Hoe kunt u genieten van een goede, diepe slaap?

Zoals u begrepen zult hebben, duurt de diepe slaap slechts enkele minuten in een slaapcyclus... Het is daarom van essentieel belang om deze goed te kunnen opvangen om van alle effecten ervan te kunnen profiteren, met name om een echt herstellende slaap te hebben. Enkele goed opgevolgd adviezen zullen u in staat stellen om nachten van betere kwaliteit te hebben! Om uw herstel te optimaliseren, is het belangrijk om een goede levensstijl te hebben. Goed eten en regelmatig aan lichaamsbeweging doen, helpen u beter te slapen. Let op, sport mag niet op elk moment van de dag plaatsvinden. Het wordt afgeraden om vlak voor het slapengaan aan sport te doen! Het is ook belangrijk om een regelmatig ritme te hebben en de bedtijd te respecteren. Het afwisselen van korte nachten en lange ochtenden kan uw slaap juist verstoren!

Slaapstoornissen: wanneer een arts raadplegen?

Uw nachten stellen u niet in staat om te herstellen? U voelt zich dagelijks slaperig? Opstaan of in slaap vallen zijn gecompliceerde stappen? Wacht niet tot uw gezondheid verslechtert om actie te ondernemen. Een arts raadplegen kan u helpen een betere levenskwaliteit terug te vinden!