Wetenschap en slaap

Gepubliceerd op : 04.11.2024

Wat is paradoxale slaap?

’s Nachts, wanneer de armen van Morpheus ons omhelzen, herstellen lichaam en geest zich… Maar ’s nachts is ook het moment waarop ieder van ons unieke ervaringen beleeft die we dromen noemen! Deze bijzondere hersenactiviteit kan plaatsvinden in verschillende fasen van een slaapcyclus… Maar de dromen die we ons herinneren, vinden voornamelijk plaats tijdens de REM-slaapfase. Wat is REM-slaap? Waarom dromen we? Hoe lang duurt deze fase? Als je meer wilt weten over REM-slaap, ben je hier aan het juiste adres! Hier vind je alles wat je moet weten over dit fascinerende fenomeen.

Hoe is de slaap georganiseerd?

Elke dag eindigt op dezelfde manier... Met een goede nachtrust die het lichaam in staat stelt te herstellen en gezond te blijven! Slaap is essentieel en alle volwassenen en kinderen hebben het nodig om te leven... Als je slaapt, ben je je er misschien niet van bewust, maar er gebeuren veel dingen in je lichaam en hersenen! Slaap is namelijk onderverdeeld in verschillende cycli die meestal 90 minuten duren. Elke cyclus wordt 4 tot 6 keer herhaald tijdens de nacht voor een volwassene. Elke cyclus is zelf onderverdeeld in verschillende fasen: inslapen, lichte slaap, diepe slaap, lichte slaap, paradoxale slaap en ontwaken... Paradoxale slaap is dus een belangrijke fase die optreedt tijdens de tweede helft van een cyclus.

Wat is paradoxale slaap?

Paradoxale slaap is dus een stadium dat optreedt in een slaapcyclus. Deze fase komt overeen met ongeveer ¼ van een nacht. De duur van de paradoxale slaap neemt geleidelijk toe tijdens de nacht. Waarom "paradoxaal"? Je moet weten dat tijdens deze fase de slaper goed slaapt, maar ook tekenen van ontwaken vertoont omdat de hersenactiviteit van de slaper hoger is dan tijdens de andere fasen... Dit is waar de slaper het meest droomt, maar ook intenser en creatiever droomt! Het zijn deze dromen die we ons 's ochtends herinneren.

Wat gebeurt er in de hersenen tijdens de paradoxale slaap?

Tijdens de remslaap is de hersenenactiviteit zeer hoog! De hersenactiviteit en elektrische golven zijn aanzienlijk en benaderen bijna de waaktoestand... Terwijl de slaper diep in slaap is. Veel hersenfuncties zijn actief en veel zintuigen worden gemobiliseerd. Het is ook tijdens deze fase dat de slaper veel snelle oogbewegingen maakt, daarom wordt remslaap ook wel "REM" genoemd, namelijk "Rapid Eye Movement"... Maar wat gebeurt er tijdens deze toestand op spierniveau? De spieren bewegen niet of de contractiekracht is op zijn minst sterk verminderd.

Waarvoor dient de paradoxale slaap?

De paradoxale slaap speelt een rol bij het mentale herstel. Het draagt dus bij aan het welzijn van de slaper. Maar dat is niet alles, wetenschappers zijn het erover eens dat deze slaapfase ook het geheugen helpt te trainen, met name door belangrijke herinneringen te selecteren, te sorteren en creativiteit te ontwikkelen... Het is dus erg belangrijk voor het geheugen in elke fase en leeftijd van het leven: baby, kind en volwassene. Ten slotte stelt de paradoxale slaap je ook in staat om gewoon te dromen!

Kan de REM-slaap langer duren dan normaal?

Zoals u begrepen heeft, heeft de remslaap een bepaalde duur... Maar in sommige gevallen kan de slaper langer in deze toestand verkeren. Bepaalde aandoeningen en stoornissen kunnen de remslaap inderdaad verlengen. Dit is met name het geval bij stress of depressie. Wat zijn de gevolgen? Het herstel is verstoord. Een arts raadplegen om deze stoornis uit te leggen kan dan de oplossing zijn. Hij kan u de verschillende behandelingen voorstellen die geschikt zijn om een betere slaapkwaliteit te herwinnen.

U weet nu alles wat u moet weten over de remslaap en het belang ervan... Zonder remslaap geen dromen! Het draagt ook bij tot een goede opslag van herinneringen en verhoogt de creativiteit. Net als de andere fasen zorgt de remslaap voor een goed herstel. Vergeet niet dat het voor een goede nachtrust belangrijk is een gezonde levensstijl te hebben, goed te eten en op regelmatige tijdstippen naar bed te gaan!