
Hoe kunnen we de effecten van de tijdsverandering op de slaap verminderen?
De tijdsverandering wordt in veel landen, zoals Frankrijk, toegepast. Het kan negatieve gevolgen hebben voor onze slaap en gezondheid. Gelukkig zijn er effectieve manieren om de effecten van de tijdsverandering op onze slaap te verminderen en ons aan te passen aan dit nieuwe ritme. Ontdek onze praktische tips om beter te slapen en je goed te voelen, ondanks de tijdsverandering.

Wat is de zomertijd? De zomertijd is een systeem waarbij de klok tijdens de zomermaanden één uur vooruit wordt gezet. Dit gebeurt in de meeste landen van de Europese Unie op de laatste zondag van maart. Op de laatste zondag van oktober wordt de klok weer
De tijdverandering bestaat uit het aanpassen van de officiële tijd in heel Frankrijk op specifieke momenten van het jaar. Deze praktijk bespaart energie door natuurlijk licht te benutten dat beschikbaar is tijdens langere periodes van zonneschijn. In de meeste landen vindt de tijdverandering tweemaal per jaar plaats, in de lente en de herfst, waarbij de klok een uur vooruit of achteruit wordt gezet. Ondanks de voordelen op het gebied van energiebesparing, kan het ook negatieve gevolgen hebben voor de gezondheid en het welzijn van individuen, met name op de slaap en het circadiaans ritme.
Waarom verstoort de tijdverandering onze slaap?
De overgang naar wintertijd of zomertijd veroorzaakt een verschuiving in ons gebruikelijke slaapritme die gevolgen kan hebben voor ons lichaam en onze stemming.
De impact van de tijdverandering op het circadiaans ritme
Het circadiaans ritme komt overeen met de natuurlijke 24-uurscyclus die onze interne klok regelt. Onze basale lichaamsfuncties zijn verbonden met dit ritme (slaap, stemming, honger en lichaamstemperatuur). De overgang naar zomertijd of wintertijd dwingt ons om het slaap-waakritme gedurende meerdere dagen aan te passen en onze lichaamsfuncties aan te passen.
De effecten van de tijdverandering op de kwaliteit van onze slaap
Het veranderen van de tijden van een dag kan onmiddellijke gevolgen hebben voor de slaap en de gezondheid van ons lichaam:
- Probleem met inslapen,
- Vermoeidheid overdag,
- Gebrek aan energie,
- Angst en prikkelbaarheid,
- Aantasting van de kwaliteit van de diepe slaap,
- Slapeloosheid,
- Risico op ongevallen als gevolg van slaperigheid.
Met de overgang naar winter- of zomertijd worden ons opstaan en naar bed gaan verstoord door de verandering van de gebruikelijke tijden. Kinderen zijn bijzonder gevoelig voor deze veranderingen en hun ontwaken is moeilijker.
7 tips om de gevolgen van de tijdsverandering op de slaap te verminderen
Hier zijn enkele praktische tips om beter te slapen en u fit te voelen, zelfs tijdens de omschakeling naar zomer- of wintertijd.
Bereid u voor op de tijdsverandering
Pas voor de overgang naar de winter- of zomertijd uw slaap- en waakschema aan. Maak gebruik van de dagen voorafgaand aan de tijdsverandering om uw eigen jetlag te creëren door geleidelijk vroeger of later op te staan en de tijd van het naar bed gaan aan te passen. Op de dag van de tijdsverandering bent u al gewend aan deze nieuwe tijden en zult u geen effecten op uw slaapritme ondervinden.
Verbeter de kwaliteit van uw maaltijden overdag
Begin in de week voorafgaand aan de tijdsverandering uw maaltijden van 's ochtends tot 's avonds te verbeteren. Geef de voorkeur aan voedsel zonder te veel suiker en vet voor een betere spijsvertering 's nachts.
Vermijd stimulerende middelen voor het slapengaan
Om uw melatonineproductie niet te verstoren, let extra goed op uw consumptie van stimulerende dranken zoals koffie en frisdrank.

Verbeter het comfort van uw slaapkamer
Het comfort van uw beddengoed is des te belangrijker als u weet dat de nacht moeilijk zal zijn vanwege de tijdverandering. Maak gebruik van de periode van de tijdverandering om uw matras of bedbodem te vervangen door een comfortabeler product.
Doe aan lichaamsbeweging
Plan voor of na het werk een sportsessie van minstens 30 minuten. Laat enkele uren tussen de lichaamsbeweging en het naar bed gaan om de effecten van de natuurlijke vermoeidheid die door de geleverde inspanning wordt veroorzaakt, te voelen.
Vermijd lange dutjes overdag
Vermijd tijdens de periode van de tijdverandering om uw slaaptekort te compenseren met lange dutjes overdag. Geef de voorkeur aan korte dutjes om geen slaapstoornissen te veroorzaken die uw concentratie zullen aantasten.
Zet uw schermen uit voor het slapengaan
Maak gebruik van de situatie om goede gewoonten aan te nemen, zoals het uitschakelen van schermen voor het slapengaan. Zet uw televisie, tablets, computers uit en houd uw telefoon uit de buurt van uw nachtkastje om afleiding en het blauwe licht van de schermen te vermijden. U zult geleidelijk aan voldoende melatonine terugvinden om uw inslapen te verbeteren.