
Beter slapen: beperk het gebruik van alcohol
Hoe vind je de juiste slaapgewoonten? Hoe kun je jezelf in de juiste stemming brengen om te slapen en te genieten van een verkwikkende nachtrust?

De effecten van alcohol op de slaap
De gevolgen van alcohol op de slaap
Het drinken van alcohol voordat je gaat slapen heeft gevolgen voor de slaap. In tegenstelling tot sommige overtuigingen heeft alcohol een slechte invloed op onze slaap met een minder herstellende rust. Wat ons het tegenovergestelde zou kunnen doen denken, is het effect van alcohol op het in slaap vallen: over het algemeen leidt het drinken van een paar glazen tot snel in slaap vallen.
De effecten van alcohol op het in slaap vallen
Alcohol helpt bij het in slaap vallen omdat de consumptie ervan leidt tot een staat van slaperigheid. Let op, alcohol werkt niet als slaapmiddelen en het risico op verslaving is groot. Een paar glazen voordat je naar bed gaat, zullen de duur van je nacht verkorten: je valt snel en diep in slaap aan het begin van de nacht, maar deze zal van slechte kwaliteit zijn en van korte duur; gevolgd door een lichte en gehakte slaap voor de rest van de nacht. Deze verstoring van de cycli geldt zelfs voor een lage alcoholconsumptie.

Begrijpen hoe alcohol de slaap beïnvloedt
Alcohol stimuleert inderdaad het zenuwstelsel en beïnvloedt onze slaapfasen. De twee fasen zijn:
- De inslaapfase: tijdens deze eerste fase ontspant het lichaam met een langzamere en regelmatigere ademhaling, en een vertraagde hersenactiviteit.
- De remslaapfase: deze fase vindt plaats in het tweede deel van de nacht. Tijdens de remslaap wordt onze hersenen hyperactief en dragen ze bij aan de consolidatie van het geheugen. Het is ook tijdens deze fase dat we dromen.
Alcohol helpt dus om de eerste slaapfase te bereiken, maar zal de remslaapfase belemmeren.
De gevolgen van slechte slaap gekoppeld aan alcohol
Naast het verstoren van uw slaap, kan regelmatig alcohol drinken voor het slapengaan ook meer algemene gezondheidsproblemen veroorzaken, zoals:
- herhaalde slapeloosheid
- meer snurken, vaak gerelateerd aan een toename van slaapapneu
- hoofdpijn bij het ontwaken, die de hele dag kan aanhouden

Oplossingen om de effecten van alcohol op de slaap te beperken
Allereerst kunnen we u alleen maar aanraden om alcohol te vermijden voor uw gezondheid. Als u toch enkele glazen wilt drinken voordat u gaat slapen, vindt u hier enkele tips om te veel gevolgen voor uw slaap te voorkomen.
Vermijd alcohol enkele uren voor het slapengaan
Wetende dat alcohol lang in het lichaam blijft en de melatonine (het zogenaamde slaaphormoon) remt die 's nachts door het lichaam wordt afgescheiden, is het raadzaam om het gebruik ervan enkele uren voor het slapengaan te beperken om de schadelijke gevolgen voor uw slaap te verminderen. Het aantal uren zonder alcohol voor het slapengaan hangt af van verschillende criteria zoals lengte, gewicht, geslacht en natuurlijk het type alcohol dat wordt ingenomen. Gemiddeld moet u uw alcoholgebruik tussen de twee en vier uur voor het naar bed gaan verminderen.
Beperk koolzuurhoudende dranken
Of ze nu alcoholisch zijn of niet, bruisende dranken moeten voor het slapengaan worden vermeden. Het drinken ervan kan namelijk een opgeblazen gevoel en spijsverteringsklachten veroorzaken. Door een alcoholische drank met bubbels te drinken, combineert u slechte slaapomstandigheden.
Eet terwijl u alcohol drinkt
Het drinken van alcohol tijdens de maaltijd zal de effecten van alcohol vertragen. Op deze manier verteert u beter en beperkt u de impact van alcohol op uw slaap.