
Scherm en slaap: het slechte koppel
Het scherm is een integraal onderdeel van ons dagelijks leven. Of het nu gaat om het scherm van een smartphone, televisie of computer, Fransen brengen gemiddeld 32 uur per week door voor schermen (Baromètre du numérique 2022). Een derde van de tijd dat we wakker zijn, wordt doorgebracht voor een scherm.
Veel mensen brengen hun avond door voor een scherm en zetten hun telefoon of televisie pas uit als ze hebben besloten te gaan slapen. Hoe hebben schermen een negatieve invloed op onze slaap? Laten we samen de effecten van schermen op onze slaap bekijken.

De schadelijke impact van schermen op de slaap
In onze moderne, op technologie gerichte samenleving is het wijdverbreide gebruik van schermen alomtegenwoordig geworden. Deze fascinatie voor digitale apparaten heeft echter een ongewenst effect gehad op onze slaap. Recente studies benadrukken de schadelijke impact van blootstelling aan schermen vóór het slapengaan, met name het uitgestraalde blauwe licht, op de kwaliteit en duur van de slaap.
De effecten van blauw licht van schermen
Digitale schermen stralen een grote hoeveelheid blauw licht uit, vergelijkbaar met daglicht. 's Avonds en 's nachts beïnvloedt het blauwe licht van schermen onze interne biologische klok.
Blootstelling aan blauw licht, vooral 's avonds en 's nachts, remt de productie van melatonine, het hormoon dat verantwoordelijk is voor het reguleren van de slaap en ons lichaam signaleert dat het tijd is om zich voor te bereiden op de slaap.

De cognitieve stimulatie van het scherm op de hersenen
Interactieve en dynamische inhoud op schermen, zoals sociale media, video's, games, enz., kunnen een sterke cognitieve activiteit stimuleren, onze aandacht trekken en onze hersenen prikkelen. Dit kan het moeilijk maken om over te schakelen naar een ontspannen toestand die nodig is om in slaap te vallen.
Het gebruik van schermen, vooral 's avonds, kan een "meeslepend effect" creëren. Het wordt moeilijk om apparaten uit te schakelen, zelfs wanneer de bedtijd nadert, omdat men wordt aangetrokken door de boeiende inhoud en de wens om verbonden te blijven.

De links tussen het gebruik van schermen en slaapstoornissen
Het gebruik van schermen vlak voor het slapengaan kan leiden tot:
- slapeloosheid,
- moeilijkheden met inslapen of een vertraagd slaapfasesyndroom (DSPS),
- een meer gefragmenteerde en dus minder verkwikkende slaap,
- vermoeidheid overdag.
Deze verbanden tussen het gebruik van schermen en slaapstoornissen benadrukken het belang van maatregelen om de blootstelling aan schermen 's avonds te beperken, een slaapbevorderende omgeving te creëren en gezonde slaapgewoonten aan te nemen om de kwaliteit en duur van onze nachtrust te behouden.

Oplossingen en goede praktijken voor een goede nachtrust
Hier zijn enkele tips om de slaapkwaliteit te verbeteren door 's avonds en 's nachts de toegang tot schermen te beperken.
Verminder de blootstelling aan schermen voor het slapengaan
Om de negatieve impact van blauw licht op de slaap te minimaliseren, wordt aanbevolen om het gebruik van schermen minstens een uur voor het slapengaan te beperken. Sommige apparaten hebben ook modi om blauw licht te verminderen, zoals de "Nachtmodus" of "Blauw licht dimmen", die kunnen worden ingeschakeld om de uitstoot van dit licht voor het slapengaan te verminderen.
Uw omgeving voorbereiden voor een goede nachtrust
Het voorbereiden van je omgeving voor een goede nachtrust omvat verschillende aspecten, waaronder het belang van geschikt beddengoed. Het kiezen van een kwaliteitsmatras en kussens, aangepast aan je comfortvoorkeuren en slaaphouding, is essentieel voor het ondersteunen van de wervelkolom en het bevorderen van een verkwikkende slaap. Bovendien kan het kiezen voor zachte en ademende lakens en dekens bijdragen aan het creëren van een sfeer die bevorderlijk is voor ontspanning en het in slaap vallen.