Wetenschap en slaap

Gepubliceerd op : 12.06.2023

Narcolepsie: definitie en dagelijkse gevolgen

Narcolepsie is een neurologische aandoening die diepgaande gevolgen heeft voor het dagelijks leven van degenen die eraan lijden. De ziekte uit zich door overmatige slaperigheid en plotselinge slaapaanvallen, wat aanzienlijke effecten kan hebben op het professionele, sociale en emotionele leven van patiënten. Ontdek wat narcolepsie is, de oorzaken, symptomen en de impact ervan op het dagelijkse leven.

Wat is narcolepsie? Narcolepsie is een chronische slaapstoornis die wordt gekenmerkt door overmatige slaperigheid overdag en plotselinge spieraanvallen van zwakte, vaak getriggerd door sterke emoties zoals lachen of verrassing. Andere symptomen kunnen zi

Narcolepsie is een zeldzame slaapaandoening die 0,03% van de bevolking in Frankrijk treft. De aandoening, ook bekend als de ziekte van Gélineau, veroorzaakt slaperigheid en onvermijdelijk in slaap vallen overdag.

De definitie van narcolepsie

Narcolepsie is een chronische slaapstoornis. Deze ziekte tast het zenuwstelsel van patiënten aan en verhindert de hersenen om slaap en waaktoestand te reguleren. Een patiënt kan worden geclassificeerd als narcolepticus type 1 of type 2. Narcolepsie type 1 is het ernstigst, omdat het kataplexie veroorzaakt. Kataplexie komt overeen met een plotselinge verzwakking van de spierspanning. Narcoleptici type 2 ervaren ook slaperigheid overdag, maar zonder aanvallen van kataplexie.

Hoe wordt men narcoleptisch?

Narcoleptici zijn patiënten die een vernietiging van de hersenneuronen hebben ondergaan, hypocrétine of orexine genoemd. Deze neuronen zijn verantwoordelijk voor de regulering van slaap en waakzaamheid. Een tekort aan hypocrétine veroorzaakt overmatige slaperigheid, maar ook de manifestatie van de kenmerken van paradoxale slaap tijdens de waakperiode. Maar dit verklaart niet de onderliggende oorzaken van narcolepsie. Wetenschappers hebben gedacht aan andere factoren van narcolepsie zoals:

  • Een auto-immuunziekte,
  • De familiegeschiedenis van de patiënt,
  • De aanwezigheid van een letsel of tumor in de hersenen
  • Blootstelling aan pesticiden, zware metalen of passief roken.

Onze latexmatrassen

De diagnose van narcolepsie bij patiënten

Omdat de symptomen van narcolepsie lijken op die van gewone slaapstoornissen of andere ziekten, zoals depressie, kan het voor patiënten soms lang duren voordat ze een diagnose van hun hypersomnie krijgen. Narcolepsie wordt in de eerste plaats herkend aan de symptomen:

  • Verminderde alertheid en concentratie overdag,
  • Overmatige slaperigheid overdag,
  • Hallucinaties,
  • Slaapverlamming,
  • Kataplexie-aanvallen.

Als u denkt dat u narcolepsie heeft, raadpleeg dan onmiddellijk uw arts. Deze zal u bij de minste twijfel doorverwijzen naar een neuroloog die een nachtelijk polysomnografisch onderzoek in het ziekenhuis zal uitvoeren.

Wat zijn de dagelijkse gevolgen van narcolepsie?

Narcolepsiepatiënten lijden aan vele gevolgen van hun ziekte. In het dagelijks leven ondervinden ze uitsluiting die hun emotionele toestand kan verergeren.

De effecten van de ziekte op het lichaam van de narcolepsiepatient

De belangrijkste gevolgen van narcolepsie voor patiënten zijn helaas talrijk:

  • Vermoeidheid,
  • Prikkelbaarheid,
  • Geheugenproblemen,
  • Concentratieproblemen
  • Eetstoornissen
  • Gewichtstoename
  • Risico op verwondingen of ongelukken.

De sociale en emotionele gevolgen van narcolepsie

Natuurlijk hebben al deze fysieke effecten een grote impact op het sociale en professionele leven van narcolepsiepatiënten. Op school en op het werk kunnen ze te maken krijgen met discriminatie en spot. Narcolepsie kan leiden tot sociaal isolement en depressie.

Hoe narcolepsie te beheren en te behandelen?

Helaas is er geen behandeling om narcolepsie volledig te genezen. Artsen bieden alleen symptoombeheersing door middel van goede dagelijkse gewoonten en enkele medicijnen.

Het beheren van de dagelijkse symptomen van narcolepsie

Om beter met uw narcolepsie om te gaan, creëer een omgeving die bevorderlijk is voor een goede nachtrust. Volg een dagelijkse routine die u elke avond in een comfortabel bed brengt. Herken de symptomen wanneer ze optreden. Als u slaperigheid voelt opkomen, ga dan zitten om te voorkomen dat u valt en uzelf verwondt.

Behandelingen op basis van medicijnen

Er bestaat geen wondermiddel om narcolepsie te genezen. Medicijnen behandelen alleen de symptomen van de ziekte door ze te verlichten. Natriumoxybaat is dus een behandeling die het zenuwstelsel onderdrukt om de diepe slaap van de narcolepticus te verbeteren. Tricyclische antidepressiva kunnen ook helpen om aanvallen van kataplexie te verminderen. Als u lijdt aan narcolepsie type 1 of type 2, raadpleeg dan regelmatig uw arts en neuroloog om behandelingen te krijgen die u zullen helpen een bijna normaal leven te leiden.