
Zo vindt u het perfecte bed
We brengen niet minder dan een derde van ons leven door in ons bed, dus het belang van een uitstekende matras en dekbed spreekt voor zich. Na een goede nachtrust voelt u zich fysiek en mentaal in topconditie en dat heeft alleen maar een positieve invloed op uw algemene welzijn gedurende de dag.

Hoe kies je een matras en een bedbodem?
U voelt zich dan ontspannen en begint de nieuwe dag goed.
Hier zijn enkele tips om gemakkelijk in slaap te vallen:
- Ontspan voor het slapengaan,
- Ga op vaste tijden naar bed,
- Doe voldoende oefeningen overdag,
- Drink geen alcohol,
- Vermijd andere stimulerende middelen,
- Creëer een rustige sfeer in de slaapkamer,
- Niet roken,
- Controleer regelmatig of uw matras, bedbodem en beddengoed nog in goede staat zijn.

Slaaptabel
De gezondheid van uw rug hangt af van de kwaliteit van uw matras.
Uw matras is goed voor u wanneer het stevigheid en ondersteuning biedt aan uw wervelkolom en zich aanpast aan uw lichaamsbouw. Op deze manier kunt u echt ontspannen.
Stevig betekent niet hard. Tegenwoordig vindt u matrassen met stevige ondersteuning maar met een zacht contact of een soepele opvang.
Een matras moet zowel stevig zijn als aangepast aan uw lichaamsbouw om een optimale ondersteuning te bieden.
De vulling
De kwaliteit van het matras hangt af van de geboden ondersteuning en het comfort van het matras hangt af van de opvang.
Schuim, latex of veren? Drie belangrijke technologieën kunnen geschikt voor u zijn
Matras met veren
Matrassen met veren hebben een groot ademend vermogen, zelfs wanneer de veren ingekapseld zijn, omdat de textielen ademend zijn. De ventilatie van onze matras is essentieel omdat we tijdens de slaap ongeveer 1/2 liter water verliezen. Hoe meer veren er zijn, hoe beter de druk van het lichaam wordt verdeeld voor meer comfort.
Bonnell-veren
Dit is een spiraalvormige veer die in de breedte verbonden is door spiraalvormige staaldraden. De ondersteuning is progressief en de reactie is evenredig met de uitgeoefende druk. Zo krijgt u ondersteuning die is aangepast aan elk type morfologie en een zeer lange levensduur. De ondersteuning is vrij stevig. Het maakt deel uit van het assortiment matrassen die een goede prijs-kwaliteitverhouding hebben.
Ingekapselde veren
Elke veer is verpakt in een individuele stoffen zak, waardoor de veren in het bijzonder niet in elkaar verstrikt raken en dus afzonderlijk werken => Onafhankelijkheid van het slapen.
Latex matras
Latex van hoge kwaliteit en hoge dichtheid heeft hypoallergene eigenschappen en staat bekend om zijn soepelheid. De weerstand en nauwkeurigheid van de ondersteuning zorgen voor een optimale slaapcomfort. Van natuurlijke of synthetische oorsprong, latex is het welbekende product van de rubberboom, ook gebruikt voor banden en andere zeer elastische voorwerpen. Het is ook een goed geventileerd materiaal, omdat het poreus is. Het heeft een lange levensduur. Dit materiaal is ook van nature hypoallergeen omdat het uw matras laat ademen. Er zijn verschillende latexdichtheden die de stevigheid van de ondersteuning bepalen. Over het algemeen variëren deze tussen 70 en 85 kg/m3.
Een matras wordt 'latex' genoemd wanneer de kern van de matras bestaat uit ten minste 10 cm latex. Er zijn twee soorten latex, synthetische latex en natuurlijke latex. Een latexmatras wordt 'natuurlijk' genoemd als het ten minste 85% natuurlijke latex bevat. De wetgeving is zeer specifiek over deze definitie.
Synthetisch schuimmatras
Dit zijn polyurethaanschuimen van synthetische oorsprong. De dikte bepaalt rechtstreeks de kwaliteit van de schuimmatras. De dichtheden gaan tot ongeveer 30 kg/m3.
HR-schuimmatras (High Resilience) ook synthetisch
De gekozen schuimen hebben dan hogere dichtheden (variërend tussen 35 en 50 kg/m3) en een hoge veerkracht (eigenschap van een materiaal om min of meer snel zijn vorm te herwinnen).
Traagschuim matrassen (visco-elastisch)
Dit is een polyurethaanschuim met visco-elastische eigenschappen die de veerkracht en de kwaliteit van deze veerkracht aanzienlijk verbeteren. Zo zal de vorm van uw lichaam worden "onthouden" door deze schuimen en kan de op uw lichaam uitgeoefende druk zich aan uw lichaam aanpassen terwijl compressie-indrukken worden vermeden. Uw lichaam wordt ondersteund in een correcte anatomische positie, waardoor uw wervelkolom de beste natuurlijke slaaphouding kan aannemen. De dichtheden zijn hier weer altijd hoger en bereiken gemakkelijk 50 tot 85 kg/m3. Deze technologie is afkomstig uit ruimtevaartonderzoek.
Een zomerkant / een winterkant, waarom?
De meeste matrassen hebben een zomer- en een winterkant. De winterkant is meestal gevuld met een laag wol, zijde, kasjmier of watten, stoffen die de warmte beter vasthouden tijdens koude periodes.
De zomerkant, meestal van katoen of linnen, maakt het contact frisser. Het is belangrijk om de juiste kant van uw matras afhankelijk van het seizoen te plaatsen. Een andere goede tip is om regelmatig de richting van uw matras om te draaien door het hoofd aan het voeteneinde te plaatsen en omgekeerd.
Welke lattenbodem kiezen?
Het echte comfort van uw bed hangt af van een goed onderstel. De keuze hiervan is erg belangrijk omdat het onderstel 1/3 van de druk op de matras absorbeert. Het onderstel draagt zo bij aan een beter comfort en een langere levensduur van uw matras.
Wist u dat ons lichaam elke nacht gemiddeld een halve liter water verliest?
Het gebruik van een goed onderstel bevordert de ventilatie en dus de hygiëne van het beddengoed.
Een nieuwe matras op een oud onderstel zal snel verslechteren, omdat het onderstel de veerfunctie niet goed zal vervullen. Het zal dan na 5 jaar vervangen moeten worden in plaats van na 10 jaar. Dit is een besparing die duur kan uitvallen. Het gelijktijdig vervangen van matras en onderstel geeft het beste resultaat op het gebied van duurzaamheid van het beddengoed.
De verende bodems
Een verende bodem is geschikt voor zowel matrassen met veren als lattenbodems. Over het algemeen is de verende bodem minder stevig dan de lattenbodem. Bestaande uit biconische veren, multispiralen of zakjesveren, biedt het u een uitzonderlijk gevoel van comfort, dit alles in een sfeer die tegelijkertijd robuust en zacht is.
Let op: een verende bodem is niet geschikt voor schuim- of latexmatrassen.

Lattenbodem
Een lattenbodem is iets steviger dan een boxspring. Het garandeert een stevige, gelijkmatige en regelmatige ondersteuning van uw matras en biedt dus eersteklas comfort. Het is geschikt voor zowel pocketvering matrassen als voor schuim- of latexmatrassen.
Verstelbare lattenbodems: Handmatig of elektrisch
Verstelbare lattenbodems bieden het beste op het gebied van comfort. Het is de ideale oplossing als u graag leest, tv-kijkt of ontbijt op bed. U kiest, handmatig of elektrisch met behulp van een afstandsbediening, de meest comfortabele zitpositie. Om te slapen, gaat u zachtjes terug naar een liggende positie, met uw benen iets omhoog of niet, naar eigen voorkeur.
Dit type lattenbodem wordt ook gewaardeerd door mensen met problemen met de bloedsomloop en spataderen, die de voorkeur geven aan slapen met hun benen omhoog.
De "hoofd omhoog" positie vergemakkelijkt de ademhaling bij mensen die lijden aan een infectieuze of allergische verkoudheid.
Deze lattenbodems stellen ook licht gehandicapte mensen in staat om zonder externe hulp op te staan.
Let op: niet alle matrassen zijn geschikt voor dit type lattenbodem.

Allergieën
Als u allergisch bent (voor mijten, stof, wol, veren, ...), kies dan voor een matras waarvan de vulling behandeld is (anti-mijt, antibacterieel en gesanitiseerd), een behandelde matrasbeschermer en een anti-allergisch hoofdkussen.
Wist u dat u de ontwikkeling van mijten in uw slaapkamer kunt tegengaan door een temperatuur van 16 tot 18° aan te houden, uw slaapkamer dagelijks te verluchten en uw beddengoed regelmatig te verschonen.
Welke afmetingen kiezen?
De huidige standaard is een matras van 140 cm breed. Een matras van 160 cm breed zorgt voor een betere nachtrust, zonder uw partner te storen of gestoord te worden.
Voor een eenpersoonsbed is een matras van 90 cm breed het meest geschikt.
Voor de lengte van het matras moet u 15 cm toevoegen aan de lengte van de slaper, aangezien de nieuwe generaties langer zijn.
Voor een volwassene van 1,85 m moet u dus een matras van 2 m lang voorzien.
Voor verstelbare bodems moet u echter 25 cm toevoegen aan de lengte van de slaper.
Voor de lengtes van matrassen zijn de standaardafmetingen:
200 cm in België, Duitsland en Luxemburg en 190 cm in Frankrijk.
NB: De standaardlengte van een matras van 160 cm breed is 200 cm.