Wetenschap en slaap

Gepubliceerd op : 03.04.2024

Detecteer de tekenen van in slaap vallen

Of we het nu willen of niet, we zijn niet allemaal gelijk als het op slaap aankomt! Sommigen voelen geen zekerheid bij het inslapen en gaan elke dag, of beter gezegd elke nacht, een strijd aan waarbij zelfs schapen tellen niet altijd helpt om de slaap te vatten… Stress, angst, slaapproblemen, slaapapneu… Veel klachten kunnen de nacht verstoren! Goed slapen is essentieel, omdat het lichaam deze periode van de dag nodig heeft om in een rustfase te gaan, net zoals de geest dat nodig heeft. Daarom is het belangrijk om de staat te herkennen die we inslapen noemen, zodat je het moment niet mist! Er verschijnen dan tekenen, zoals slaperigheid, die het begin van deze fase aangeven. Hier is wat je moet weten over de tekenen van het inslapen en hoe je deze cyclische episodes, net als ontwaken, kunt leren herkennen!

Slaap: leer hoe elke cyclus werkt

Om te begrijpen wat de tekenen van het in slaap vallen zijn, is het belangrijk om te begrijpen hoe de slaap bij elk persoon werkt. Hier is hoe het is opgedeeld:

  • De lichte slaapfase: tijdens deze dag val je in slaap, je ogen prikken, je dommelt en je voegt je zachtjes bij de armen van Morpheus, je kunt zelfs onderhevig zijn aan hallucinaties. In een tweede fase ga je in een iets diepere slaap, maar je zit nog steeds in de zogenaamde lichte slaapfase.
  • De diepe slaapfase: tijdens deze fase herstel je echt. Het is tijdens deze dag dat het ontwaken moeilijker is!
  • De REM-fase: ook wel Rapid Eye Movement genoemd, deze fase komt overeen met dromen. De hersenen zijn dan zeer actief en maken veel bewegingen terwijl het lichaam bijna in een fase van "verlamming" is.

Het is belangrijk om te weten dat de globale cyclus zich meerdere keren herhaalt tijdens de nacht omdat deze lus ongeveer 90 tot 110 minuten duurt. Degenen die een slaapsyndroom (een stoornis) hebben, zoals slapeloosheid of andere symptomen die de slaap verstoren, hebben verschillende cycli en hebben er minder van.

Tekenen van slaperigheid bij volwassenen en kinderen

Laten we meteen ter zake komen, of leren hoe we de tekenen van slaperigheid bij volwassenen en kinderen kunnen herkennen! Hier zijn enkele aanwijzingen die je op het juiste spoor zullen zetten...

  • Vermindering van bewegingen: wanneer het tijd is om te slapen en het lichaam moe is, zijn er natuurlijk minder bewegingen en nemen we een min of meer comfortabele houding aan, bijvoorbeeld liggend of zittend.
  • Verandering in ademhaling: tijdens het in slaap vallen is de ademhaling langzamer en soms dieper.
  • Verlaging van de hartslag: wanneer de ogen prikken en het geeuwen elkaar opvolgt, daalt de hartslag en markeert ook het begin van de slaperigheid.
  • Ontspanning van de spieren: tijdens deze fase ontspannen de spieren en ontspant het lichaam.
  • Oogbewegingen: tijdens de fase van het in slaap vallen, sluiten de ogen en worden de oogbewegingen ook trager.
  • Hypnagogische toestand: tijdens de fase van het in slaap vallen kan de toekomstige slaper een toestand van halfbewustzijn ervaren en het gevoel hebben te zweven, geluiden horen, hallucinaties hebben, een wakende droom beleven... Deze overgangstoestand duurt slechts enkele ogenblikken.

De tekenen van slaperigheid bij kinderen en baby's

De tekenen van slaperigheid zijn vrij vergelijkbaar bij volwassenen en kleine blonde hoofdjes, en sommige zijn gemakkelijk te herkennen bij kinderen en baby's omdat ze bewegingen of gebaren maken die hen verraden: wrijven in de ogen, vallende oogleden, rillingen, geeuwen,... De inslaapfase bij kinderen is vaak vrij kort en duurt minder dan 10 minuten. Gelukkig hebben kinderen zelden last van chronische slapeloosheid, slaapapneu of andere stoornissen en problemen zoals angst en stress die het leven van een volwassene aanzienlijk kunnen belemmeren.

Wanneer het tijd is om naar bed te gaan, is het belangrijk om rekening te houden met dit moment van de dag en naar bed te gaan om de tekenen van het in slaap vallen te herkennen. Slaapproblemen kunnen zeer belemmerend zijn in de loop van het leven. Moeilijkheden met inslapen kunnen leiden tot grote problemen in het dagelijks leven. Er zijn veel stoornissen, zoals bijvoorbeeld narcolepsie, dat wordt gekenmerkt door een slechte slaapkwaliteit en overmatige slaperigheid overdag... Gelukkig kunnen sommige kwalen worden behandeld als de oorzaken ervan worden gevonden. Daarvoor is het noodzakelijk een arts of specialist te raadplegen die dan een diagnose kan stellen over de gezondheid van de patiënt en een passende behandeling kan bieden. Het kan dan gaan om medicijnen of slaapmiddelen.